nieuws

Feest in Zwijndrecht: geen betaald parkeren meer

Betaald parkeren is een grote ergernis voor de gemiddelde shopper. En als dat betaald parkeren wordt afgeschaft, is dat een reden voor een feestje. Bijvoorbeeld in Zwijndrecht, bij winkelcentrum Walburg.
Burgemeester Dominic Schrijer heeft zaterdag onder grote belangstelling de eerste parkeerautomaat weggehaald.


Een breed lachende Robbert Stoopman, voorzitter van de winkeliersvereniging, is erg blij dat het betaald parkeren nu is afgeschaft. "Dit gaat absoluut meer omzet opleveren", zegt Stoopman.
Winkelcentrum Walburg is met honderd winkels en ruim duizend werknemers een bekende naam in de Drechtsteden. Maar de laatste jaren heeft ook dit winkelcentrum te maken gehad met een toename van de winkelleegstand. Volgens de winkeliersvereniging staat ongeveer 30 procent van de winkels leeg.
"De roep om het betaald parkeren af te schaffen was daarom heel groot en was er ook al heel lang", zegt burgmeester Schrijer van Zwijndrecht. "We hebben eerst nog naar andere oplossingen gezocht: slagbomen, het eerste uur gratis. Maar dat was het allemaal niet. Toen heeft de gemeenteraad toch maar gewoon besloten om parkeren gratis te maken."
Per jaar leverde het betaald parkeren bij Walburg de gemeente zo'n € 500.000 euro op. "Maar doordat het nu wat beter gaat is er ruimte in de begroting om dat op te vangen", zegt Schrijer. "En we kunnen het ons niet veroorloven dat dit winkelcentrum wegzakt."
Naast het afschaffen van het betaald parkeren, wordt de komende tijd ook nog het winkelcentrum van binnen- en buiten opgeknapt.