nieuws

Menselijke keten tegen bouwlust duinen Ouddorp

Bewoners op Goeree-Overflakkee willen in het weekend van 9 juli een menselijke keten rondom Ouddorp gaan vormen, als protest tegen de 'bouwlust van de gemeente'. Ze zeggen dat het hele duingebied wordt volgebouwd.
Bij Ouddorp is onlangs een nieuw bouwproject opgeleverd en de graafmachines staan al klaar voor het volgende project. De gemeente Goeree-Overflakkee zou voor 16 nieuwe projecten in het gebied vergunningen hebben verleend.
Uit cijfers van Natuurmonumenten blijkt dat er de afgelopen jaren bij Ouddorp 225 huisjes of hotelkamers zijn gebouwd. Voor de komende drie jaar zijn er nog eens 806 gepland.

Dicht op elkaar

"Kijk nu naar dit project Ouddorp-Duin", foetert Hans Klijn, terwijl hij wijst op Ouddorp-Duin. "Zie hoe dicht die huizen op elkaar staan. Dat noem je toch niet 'wonen in de natuur'. Privacy is er totaal niet meer."
Klijn is één van de initiatiefnemers van het protest tegen de bouwplannen op Goeree-Overflakkee. "Het is nu echt klaar", gaat hij verder. "Mensen die vroeger hier met tentjes en caravans kwamen, worden weggejaagd door mensen met veel geld. Dat moet je niet willen."
In maart van dit jaar overhandigden de tegenstanders 1.600 handtekeningen aan de gemeenteraad. "Maar de gemeente laat niets van zich horen", zegt Klijn boos. "Sindsdien heb ik nog geen vraag van de gemeenteraadsleden gehad. Helemaal niets. Zelfs geen ontvangstbevestiging."

Protest

Omdat er maar geen vooruitgang is, komen de bewoners opnieuw in verzet. De afgelopen weken zijn er huis-aan-huis vijfduizend uitnodigingen verstuurd om op 9 juli een menselijke keten te vormen in Ouddorp. Het moet een protest zijn tegen de 'bouwlust van de gemeente'.
"En als ook dat niet werkt, dan volgt de afrekening wel in 2018", dreigt Klijn. "Bij de verkiezingen, want er moet echt een nieuwe politieke wind over het eiland waaien."

Niet meer

De gemeente Goeree-Overflakkee laat in een reactie weten dat er wel degelijk wordt geluisterd naar de kritiek van de bewoners. De gemeente is bezig met een kustvisie, waarin regels komen voor het bouwen in het duingebied.
Totdat de visie af is, worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven.