POLITIE

Politie toont herkenbare beelden van acht Coolsingelrelschoppers; eerste verdachte meldt zich

Afgelopen weekend barstte het los in Rotterdam
Afgelopen weekend barstte het los in Rotterdam © MediaTV
De politie en het openbaar ministerie hebben beelden naar buiten gebracht waarop verdachten van de rellen op de Coolsingel in Rotterdam herkenbaar te zien zijn. Het gaat om acht mensen, waarvan een zich inmiddels heeft gemeld. Eén ander persoon komt geblurd in beeld, diegene is waarschijnlijk minderjarig. Foto's van de relschoppers zijn te zien in het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond op TV Rijnmond en op sociale media.
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen is vrijdagavond 19 november uitgelopen op massale rellen, vernielingen en bedreigingen tegen hulpverleners. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb spreekt die avond over een 'orgie van geweld'. Politiechef Westerbeke beschrijft de gebeurtenissen als een gerichte aanval op zijn mensen.
Dezelfde avond zijn 49 mensen opgepakt. De eerste drie relschoppers zijn inmiddels veroordeeld tot drie maanden celstraf. De politie heeft vorige week aangekondigd de beelden te laten zien. Relschoppers hebben daardoor een week de tijd gehad om zichzelf te melden. Dat heeft niemand gedaan.
"Als je daar los bent gegaan en je hebt stenen gegooid, dan weet je dat van jezelf heel erg goed", zegt politiewoordvoerder Henk van der Velde van de Politie Eenheid Rotterdam in Bureau Rijnmond. "Dus als je dat van jezelf weet en je weet dat je fout bent geweest, kun je ervoor kiezen om jezelf te melden bij de politie. Dat voorkomt misschien heel veel ellende."
Op de beelden die nu naar buiten zijn gebracht, is een aantal relschoppers herkenbaar te zien. De politie hoopt met hulp van het publiek te achterhalen om wie het gaat. Er is geen specifieke keuze gemaakt voor de eerste groep relschoppers van wie de beelden worden getoond.
De politie analyseert het beeldmateriaal van de rellen en zoekt naar strafbare feiten. Vervolgens wordt er gezocht naar beelden waarop de verdachte van die strafbare feiten (enigszins) herkenbaar in beeld komt.

Er volgen er meer

Dat onderzoek gaat de komende tijd door. De politie laat weten dat het onderzoeksteam non-stop de beelden bekijkt en analyseert. Als er strafbare feiten worden gezien, dan wordt geprobeerd daar een verdachte aan te koppelen. Niet alle verdachten zijn herkenbaar in beeld als ze de strafbare feiten plegen, maar misschien wel op andere beelden van die avond. Die beelden worden doorzocht om ze alsnog te herkennen.
De komende weken - misschien wel maanden - zullen daar nog meer verdachten uit naar voren komen, verwacht de politie. Op dit moment is nog maar een klein gedeelte van het beschikbare beeldmateriaal bekeken.
De eerste herkenbare beelden van verdachten worden krap twee weken na de rellen naar buiten gebracht. Vaak gaat daar meer tijd overheen. Beelden moeten bij de politie eerst intern worden voorgelegd, zodat bijvoorbeeld wijkagenten mogelijk mensen kunnen herkennen. Vanwege de ernst van de gebeurtenissen en de maatschappelijke onrust is nu besloten om de beelden eerst een week intern te bekijken en ze vervolgens naar buiten te brengen, laat de politie weten.
Bureau Rijnmond is donderdagavond te zien op TV Rijnmond en ook online te bekijken via bureaurijnmond.nl