nieuws

Miljoenen euro's extra voor opknappen Rotterdam-Zuid

Er komen tientallen miljoenen extra vrij voor het opknappen en opkopen van 10.000 huizen in Rotterdam-Zuid. Het geld komt beschikbaar doordat woningcorporaties minder heffingen hoeven af te dragen aan het Rijk. Het zal echter nog jaren duren voordat er iets merkbaar is van de opknapplannen.
De gemeente Rotterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en drie woningcorporaties hebben
dat de verhuurdersheffing wordt verlaagd. Dat levert een totaalbedrag van 75 miljoen euro op, aldus de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling).
Onteigenen
Met het geld dat vrijkomt kunnen onder meer particuliere woningen met achterstallig onderhoud worden opgekocht in de zeven focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Het gaat om Feijenoord, Afrikaanderwijk, Pernis, Oud-Charlois, Hillesluis, Tarwewijk en Bloemhof.
Eigenaren van woningen met achterstallig onderhoud worden onder meer onteigend, waarna de huizen worden gesloopt of opgeknapt. Daarvoor wordt 35 van de 75 miljoen euro gebruikt. Bovendien vult dat gemeente dat bedrag aan tot 85 miljoen euro, laat Schneider weten.
"Veel particulieren zijn niet in staat hun huizen te onderhouden. Dat verloederd. Ze hebben een stevige ingreep nodig", zegt de wethouder. "Dat betekent slopen, samenvoegen van huizen en nieuwbouw. Dat moet zorgen voor een boost in de wijk."
Meerjarenplan
Schneider verwacht dat het opkopen en verbouwen van de duizenden huizen nog jaren zal duren. "Het is een proces van vele jaren. Dat gaat niet van vandaag op morgen."