nieuws

Veel Rotterdamse basisscholen dicht vanwege Suikerfeest

Eén op de drie openbare basisscholen in Rotterdam is dinsdag dicht vanwege het Suikerfeest. Moslimleerlingen kunnen dan het eind van de ramadan vieren. De scholen die de deuren gesloten houden, hebben veel leerlingen met een islamitische achtergrond.
Op andere openbare scholen in Rotterdam die wel open zijn, kunnen moslimkinderen ook vrij krijgen. Dat moet volgens de leerplichtwet dan wel onder voorwaarden, zegt Harm Weggemans van de overkoepelende scholenstichting BOOR. "Leerlingen moeten er wel echt iets mee hebben."

Viering Suikerfeest

De vrije dag voor het Suikerfeest is al tien jaar gebruikelijk in Rotterdam, aldus BOOR. Vaak houden scholen dan een studiedag en zijn docenten wel op school.
Islamitische ouders zijn blij dat ze het Suikerfeest een hele dag met hun kinderen kunnen vieren. "Ik vind het hartstikke leuk dat ze ook rekening kunnen houden met ons feest", vertelt een moeder van twee basisschoolkinderen op het schoolplein van OBS Pantarijn in Rotterdam-Zuid.
"Gelukkig kunnen ze vrij krijgen", zegt een andere moeder. "Wij vieren het in bij mijn ouders in België. Met één vrije dag redden we dat net."

Stiekem jaloers

OBS Pantarijn geeft dit jaar alleen Islamitische leerlingen vrij tijdens het Suikerfeest, maar volgend jaar wil de school het anders aanpakken. "Er zijn ook ouders die niet meedoen met het Suikerfeest en die vinden het jammer dat hun kinderen wel naar school moeten", laat directeur Josje Boshoff weten.
De school plant daarom een studiedag in tijdens het volgende Suikerfeest en geeft die dag alle leerlingen vrij.
Boshoff hoopt dat scholen zich voortaan niet meer in allerlei bochten hoeven te wringen om rekening te houden met het Suikerfeest. "Ik vind dat het tijd wordt in Nederland dat het een officiële feestdag wordt, een religieuze dag zoals Kerstmis."

Leerplichtwet

Volgens BOOR kunnen niet alleen kinderen met een islamitische achtergrond vrij vragen voor een feestdag.
Ook leerlingen die Chinees nieuwjaar of de joodse feestdag Jom Kipoer vieren kunnen dat aanvragen.