nieuws

Aanhoudingen vanwege verrijking bestuurder zorginstelling

© archief
Bij een zorginstelling in de regio Rijnmond is in vier jaar tijd mogelijk 1,5 miljoen euro verduisterd. Zes mensen zijn opgepakt, zegt het Openbaar Ministerie maandag.
Justitie wil niet zeggen welke organisatie het is, maar het gaat om een instelling die licht verstandelijk gehandicapten helpt met zorg en huisvesting. De bestuurder zou jarenlang veel meer salaris hebben gekregen dan officieel werd opgegeven.
Naast de bestuurder zijn onder meer zijn vriendin en twee leden van de raad van toezicht gearresteerd. Ook twee bestuurders van een projectontwikkelaar zijn aangehouden, omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij witwassen.
Balkenendenorm
In de jaarrekeningen stond dat de directeur minder verdiende dan de 'Balkenendenorm', wat dit jaar gelijk staat aan 179.000 euro. In werkelijkheid kreeg hij volgens justitie veel meer betaald. Hij sluisde vermoedelijk geld dat was bedoeld voor zorg door naar zijn eigen rekening.

De bestuurder wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, het maken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin wordt ook beschuldigd van witwassen. Er is beslag gelegd op hun bankrekeningen.

Huiszoekingen
De Inspectie SZW kwam de fraude eind 2015 op het spoor en doorzocht vorige week meerdere huizen en kantoren.
Er zijn twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers meegenomen voor onderzoek.
Weet u meer? Stuur dan een mail naar de nieuwsredactie (nieuws@rijnmond.nl).