nieuws

Fors lagere straf voor dodelijke schietpartij Essenburgstraat

Een 41-jarige man uit Rotterdam moet vijf jaar de cel in voor de dodelijke schietpartij in de Essenburgstraat in Rotterdam-West in juni vorig jaar. De straf is daarmee fors lager dan de straf die justitie in gedachte had. Die had twee weken geleden nog vijftien jaar geëist.
De rechter gaat niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie omdat de man door het latere slachtoffer eerst is beschoten. Hij raakte daardoor gewond.
Ook heeft hij geen andere misdrijven op zijn Nederlandse strafblad staan. Er is daarom maar een derde van de eis opgelegd voor doodslag en het bezitten van een doorgeladen wapen.
Drugsdeal
Het slachtoffer van de fatale schietpartij was een 27-jarige Rotterdammer. Hij werd beschoten voor een Turks theehuis op het moment dat twee groepen elkaar onder vuur namen. De 41-jarige verdachte Alptekin O. zou speciaal vanuit Turkije naar Nederland zijn gekomen voor de moord.
O. heeft bekend dat hij de Rotterdammer heeft doodgeschoten. Hij moest zich naar eigen zeggen verdedigen, omdat het slachtoffer eerst schoot. Het vuurwapen waarmee hij schoot, had hij "gevonden in een laatje" en wilde hij "teruggeven aan de eigenaar" toen hij onder schot werd genomen.
Schietfestijn
Justitie vindt dat ongeloofwaardig en ook de rechter vindt dat niet aannemelijk, omdat het ging om een confrontatie tussen meerdere groepen.
Aanleiding voor het schietfestijn, zoals justitie het eerder noemde, is waarschijnlijk een mislukte drugsdeal.
Verdachten
Naast O. werden nog drie andere verdachten opgepakt. Een van hen is in februari doodgeschoten en de derde verdachte is voortvluchtig.
Er is nog een vierde verdachte, maar justitie heeft nog niet besloten of hij wordt vervolgd.