nieuws

Akkerrand Geervlietse boer te breed voor subsidie

Boer Wout Lugtenburg uit Geervliet is boos. Hij loopt Europese subsidie mis, omdat zijn bloeiende akkerrand twee meter te breed is.
Boeren kunnen geld krijgen van de Europese Commissie als ze hun akkerranden vergroenen met bijvoorbeeld bloemen. Een van de voorwaarden voor de subsidie is dat het gaat om een strook van tussen de 3 en 20 meter.
De akkerrand van Lugtenburg is twee meter breder en werd daarom door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) afgekeurd. De Geervlietse boer was daar zo boos over dat hij erover twitterde. De VVD wilde daarop van de staatssecretaris weten hoe de vork in de steel zit.
Staatssecretaris Martijn van Dam heeft nu laten weten niet van plan te zijn het stuk akkerland alsnog te bestempelen als akkerrand. Van Dam zegt gebonden te zijn aan de Europese regelgeving.
Het nut van de beperkende voorwaarde is overigens voor iedereen onduidelijk. Zelfs de woordvoerder van de RVO zegt niet te weten hoe de beperkende voorwaarde ooit tot stand is gekomen in Brussel.