nieuws

Rijnmondgebied vergrijst gemiddeld

© archief
De vergrijzing in Nederland slaat vooral toe buiten de Randstad. In Rotterdam en omgeving ligt het aantal 65-plussers rond 17 procent. Dat is lager dan in de rest van het land (ruim 18 procent). Het oosten van onze regio ligt wel op het landelijk gemiddelde.
De Randstad is afgelopen jaren een stuk minder snel vergrijsd dan de randen van Nederland, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1995 lag het percentage 65-plussers in het Rijnmondgebied op 14 procent. Dat was 1 procent boven het landelijk gemiddelde. Hetzelfde gold voor Amsterdam en Den Haag.
De stedelijke gebieden in het westen van ons land zijn in twintig jaar tijd nauwelijks verder vergrijsd. Dat komt doordat jongeren naar de grote stad verhuizen en ouderen in de provincie blijven wonen. In de Randstad worden daardoor meer kinderen geboren.
De meeste ouderen wonen in Zeeuws-Vlaanderen. Daar is bijna een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dat zijn gemiddeld bijna net zoveel ouderen als in Japan, het meest vergrijsde land ter wereld.
Ook grote delen van Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg vergrijzen. In Flevoland woont daarentegen het minst aantal 65-plussers.