nieuws

Bijzondere bevrijdingsrok

De bevrijdingsrok is al vaker besproken in Vergeten Verhalen. Regelmatig krijgt het Museum Rotterdam 40-45 NU rokken aangeboden. Een paar weken geleden kwam er een email binnen met een bijzondere rok die is opgenomen in het register van het Nationaal Instituut en hij heeft een stempel. De rok is van Maria Elizabeth de Jong-van den Bosch geweest.
"Het was januari 1945 toen honger en kou toesloegen in Rotterdam", vertelt Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam 40-45 NU. "Maria was toen dertien jaar. In de gaarkeukens was nauwelijk iets voedzaams te eten. De soep was eerder afwaswater."

Het was voor de ouders van Maria het moment om hun dochter met een vriendin naar Friesland te sturen. Gewapend met brood en tulpenbollen gingen ze per vrachtwagen naar het hoge noorden.
Van der Hoeven: "Maar vanaf dat moment ging het mis. De vrachtwagen werd tot stoppen gedwongen door de Duitsers. De jonge meisjes moesten eruit en mochten met een Duitse auto mee. Alleen die reed naar Dordrecht. Naar huis gaan was uitgesloten. Dus besloten Maria en haar vrienden te gaan lopen naar Friesland."
Liften met postauto's en een legerauto, maar vooral lopend gingen ze via de IJsselbrug naar Kampen. Achterop de fiets bereikte Maria St. Annaparochie en kwam ze terecht bij de familie Hoogland op een boerderij.
Op 16 april 1945 kwamen de Canadezen en Maria was inmiddels aangesterkt in Friesland. Al snel na de bevrijding kwam haar broer op een fiets met houten banden naar Friesland; een fantastisch weerzien. "Na de bevrijding heeft Maria, toen 15 jaar, van oude lapjes stof van o.a. zomerjurkjes van haar en haar zusje een bevrijdingsrok gemaakt", besluit Van der Hoeven.