nieuws

Provincie wil één grote gemeente in Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard wordt één grote gemeente. Oud-Beijerland, Cromstrijen, Strijen, Binnenmaas en Korendijk worden samengevoegd, maakte de provincie Zuid-Holland bekend.
De gemeenten praten al jaren over samenwerking en een mogelijke fusie. Die laatste mogelijkheid was niet overal populair.
Toch is nu besloten tot een gedwongen samenvoeging van de gemeenten, zei gedeputeerde Rogier van der Sande dinsdag. Het zou de 'enige werkbare oplossing' zijn voor het gebied.
Regie
Van der Sande benadrukte dat gemeenten er zelf niet waren uitgekomen. ''Om die reden, heeft de provincie de regie overgenomen. Dat was de afspraak die met u gemaakt is.''
Verandering is noodzakelijk, stelde de gedeputeerde. ''Zoals het nu gaat, gaat het niet goed of goed genoeg. Het moet beter in Hoeksche Waard. Niets doen is geen optie.''
Stilte
Het besluit werd bekendgemaakt in het dorpshuis in Strijen. Daar viel een doodse stilte toen Van der Sande het fusieplan aankondigde.
De eerste actievoerder tegen het plan heeft zich al gemeld. Buiten het dorpshuis stond een man met een spandoek. 'De strijd tegen herindeling kan nu echt beginnen', luidde het opschrift.
Volgens de activist doelt hij daarmee op 'de democratische strijd om mensen te overtuigen dat dit niet moet gebeuren'. Hij vreest voor een kloof tussen de gemeente en de burgers.
Referendum
De man staat vermoedelijk niet alleen in zijn kritiek op de fusieplannen. Bij een referendum in 2003 stemden inwoners van de gemeenten massaal tegen een fusie.
De gemeenteraad van Cromstrijen nam dinsdagavond een verordening aan die het mogelijk maakt een raadplegend referendum uit te schrijven.
Het is nog onduidelijk of die verordening wordt aangegrepen voor een volksraadpleging over de fusieplannen. Er zouden nog geen concrete plannen zijn voor referenda.
De fusie is in elk geval nog niet definitief. De Senaat en de Tweede Kamer moeten het plan nog goedkeuren. Daarna moet de samenvoeging op 1 januari 2020 een feit zijn.
Tegen
De Zuid-Hollandse fractie van de PVV liet weten verontwaardigd te zijn over het plan. Volgens de partij getuigt het van 'politieke arrogantie' dat de uitslag van het referendum uit 2003 terzijde wordt geschoven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl