nieuws

Bakkers druk met Suikerfeest-lekkernijen

Voor de Turkse Nederlanders is het dinsdag zover, de Marokkaanse moeten er nog een dagje op wachten: Het Suikerfeest, de viering van het einde van de Ramadan. Als voorbereiding op het Suikerfeest worden er traditiegetrouw allerlei lekkernijen gekocht bij de bakker.
Bij bakkerij Rif aan de West-Kruiskade in Rotterdam komen zowel Turken als Marokkanen lekkers halen. En dus is het aanpoten voor de bakkers. “Het is zeker druk en morgen verwachten we de drukste dag van het jaar”, aldus bakkerij-eigenaar Soufian el Arkoubi.

Stand van de maan

Het datumverschil van het Suikerfeest Turken en Marokkanen wordt veroorzaakt doordat in Turkije wordt gekeken naar de kalender en in Marokko naar de stand van de maan. “Wij moeten dus nog een dagje wachten”, vertelt bakker Mohamed el Arkoubi. “Maar na een maand vasten kan een dagje er nog wel bij.”

Feestelijk

Maar veel tijd om het te vieren met familie is er voor de bakkers niet. “We maken lange dagen, maar het is hier gelukkig ook feestelijk.”
In de winkel wordt met een goed gevoel teruggekeken op de Ramadan. Een klant met een volle tas Marokkaanse koekjes legt uit: “Het was dit jaar niet zo warm, dus dan is het makkelijker vol te houden.”