nieuws

Geschiedenisplaten vertellen een verhaal

Schoolplaten hebben jarenlang de klaslokalen opgefleurd. De platen worden gebruikt voor verschillende vakken in het onderwijs. De geschiedenisverhalen worden verteld aan de hand van schoolplaten.
In het
in Dordrecht is vanaf 9 juli de tentoonstelling
te zien. Meer dan honderd geschiedenisplaten uit binnen- en buitenland heeft het museum bij elkaar gebracht.
Een deel uit de eigen collectie, een deel bruikleen uit het buitenland. Op de platen is te zien hoe volken en landen hebben gevochten voor hun identiteit. Landen verschillen ook in hoe ze gebeurtenissen afbeelden.
Een bekende plaat uit Nederland is 'De Noormannen voor Dorestad' van illustrator Isings (afbeelding). Tijs van Ruiten van het Onderwijsmuseum: Je ziet op deze plaat dat ze bezig zijn de buit die ze veroverd hebben hun schepen brengen. Het zijn veroveringstochten waarbij ze zoveel mogelijk buit proberen binnen te halen".
Vergelijkbare platen uit Denemarken vertellen een ander verhaal. "Daar worden de Noormannen afgebeeld als handelsreizigers", aldus Van Ruiten.
Schoolplaten worden al heel lang gebruikt. In eerste instantie voor andere vakken. Geschiedenis is in 1857 op de lagere school verplicht geworden. Tot de Tweede Wereldoorlog wordt er in Nederland heel veel gebruik gemaakt van de platen.
Geschiedenisplaten worden niet meer gemaakt, maar veel geschiedenisleraren gebruiken ze nog wel. De plaat van Isings met de Noormannen is uit 1927. Tot 1975 is hij voor scholen te koop geweest. "Die platen gingen vaak 60/70 jaar mee", vertelt Van Ruiten.