nieuws

Geen DigiD, maar stemmen op papier bij referendum in Rotterdam

Volgens GroenLinks hebben de armste bewoners van de stad geen DigiD
Volgens GroenLinks hebben de armste bewoners van de stad geen DigiD
Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat er een volwaardige verkiezing wordt georganiseerd over de sloop van 20.000 sociale huurwoningen en de Woonvisie.
GroenLinks heeft een motie ingediend om af te zien van digitaal stemmen via DigiD. Volgens de partij heeft 30 procent van de Rotterdammers zo'n elektronische code niet. Daardoor zou de toegankelijkheid van het woonreferendum fors worden beperkt.
De motie wordt gesteund door door de voltallige raad, door VVD, SP, Leefbaar, D66, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, NIDA en CU/SGP.
GroenLinks-raadslid Arno Bonte: "Het zijn vooral mensen in de lage inkomensgroepen die niet over een DigiD beschikken en zij wonen juist in wijken waar dit referendum over gaat."
Volgens burgemeester Aboutaleb, de officiële organisator van verkiezingen, is het nog maar de vraag of zoveel Rotterdammers niet over een DigiD beschikken. Aboutaleb: "Die hebben ze toch nodig voor het aanvragen van kinderbijslag, huurtoeslag en zorgtoeslag."
De gemeenteraad maakt zich ook zorgen over de veiligheid vanwege een risico op hacking.
Burgemeester Aboutaleb zal zich neerleggen bij een meerderheid van de raad die pleit voor een 'papieren' stemming, maar wil wel een schaduwsysteem om digitaal te kunnen experimenteren.
Aboutaleb: "De gemeente Rotterdam wordt zwaar beveiligd en er is permanente controle. We gaan bij digitaal stemmen niet over één nacht ijs en waarom worden er nooit vragen gesteld over een DDos-aanval als het gaat om de gegevens van 625.000 Rotterdammers die wel al digitaal bewaren?"
Volgens de burgemeester zal Rotterdam in de toekomst wel overgaan op digitaal stemmen.
Het woonreferendum zal op 30 november plaatsvinden. Leefbaar-raadslid Ronald Buijt hoopt dat de verkiezing een feest van de democratie wordt. "En dat het verstand mag zegevieren", zegt hij met een knipoog naar het Britse brexit-referendum en het standpunt van zijn eigen partij.