nieuws

Klimmer Mount Everest wil nu naar poolcirkel

Vijf weken nadat hij de Mount Everest in Nepal bedwong, heeft Jaco Ottink alweer nieuwe plannen: vijftig dagen doorbrengen op de Noord- of Zuidpool.
Want ja, alle hoge bergen in de wereld heeft de klimmer nu wel in het balboekje. Ottink - geboren in Rotterdam, nu woonachtig in Sydney - zou graag 1100 kilometer over de weidse sneeuwvlakte willen afleggen.
Maar eerst is het zaak dat hij goed herstelt van zijn Nepalese avontuur. "Ik heb acht weken lang tussen de één en vier uur geslapen. Dat hakt er wel in."
Voor geen goud had hij het willen missen, zei hij donderdag in de studio van Radio Rijnmond. "Ik ben trots op het hele proces. Het is een droom geweest. Het was een fantastische ervaring om twee maanden lang in Nepal te zijn. Met de sjerpa's en een unieke club klimmers uit de hele wereld."

Eric Arnold

De dood van Rotterdammer Eric Arnold, die net na het bereiken van de top bezweek aan hoogteziekte, bracht een schok teweeg.
"Er zijn in zestig jaar tijd bijna driehonderd mensen gesneuveld op de Mount Everest. Je weet van te voren dat je een bepaald risico neemt. Daar was Eric zich ook van bewust. Hij had zich goed voorbereid, maar heeft in mijn ogen gewoon heel veel pech gehad."
Ook de tocht van Ottink ging overigens niet van een leien dakje. Samen met een sjerpa kwam hij op de berg in een hevige storm terecht. Net voordat hij de top bereikte overwoog hij dan ook serieus om terug te keren. "Maar we kregen de horen dat de storm zou gaan liggen, dus toen zijn we doorgegaan."

Dramatisch weer

Hoe het was op de top? "Om eerlijk te zijn: ik zag niet zoveel. Want het was redelijk dramatisch weer. Maar ik stond - samen met een sjerpa - wel even op het dak van de wereld."
"Je maakt wat foto's en geeft elkaar een high five. Een dansje heb ik niet gedaan. Daar heb je überhaupt geen zuurstof voor op die hoogte."
"En ik was ook erg gefocust op de terugweg. Die is gevaarlijker dan de weg omhoog. Tachtig procent van de dodelijke ongelukken vindt plaats tijdens de tocht naar beneden. Bij mij ging het goed. De afdaling duurde een uur of zes, zeven. En ik kreeg elk half uur meer energie."