nieuws

'Turkse organisaties weigeren gesprek met Dordtse burgemeester'

''Het is jammer dat een aantal organisaties een gesprek uit de weg lijkt te gaan.'' Dat zegt burgemeester Brok van Dordrecht over de weigering van de meeste uitgenodigde organisaties een gesprek bij te wonen over het geweld van de laatste tijd tussen Turken en Koerden.
Brok had de vertegenwoordigers gevraagd om onder zijn leiding een gesprek aan te gaan om over de problemen te praten. Vlak voor het gesprek werd duidelijk dat een aantal organisaties niet aanwezig kon zijn.
''Als je samen wilt leven in deze stad, zul je ook samen het gesprek moeten aangaan'', aldus Brok.
Het overleg ging woensdagavond wel door, zij het met een veel kleinere groep dan was gepland. Wie er niet waren, wilde de gemeente niet zeggen.

'Alleen Koerden waren er'

Besime Ogretmen van de Koerdische Volksstichting Rotterdam was over de reactie van de gemeente zo boos dat ze RTV Rijnmond zelf benaderde. Samen met enkele andere Koerden was zij wel bij het overleg aanwezig.
''Niet één vertegenwoordiger van een Turkse moskee of andere Turkse organisatie is gekomen. Het is jammer dat de gemeente daarover niet open is'', aldus Ogretmen.
Zij zegt dat er meerdere Koerdische gezinnen zijn belaagd in Dordrecht. Een ander gezin deed twee jaar geleden aangifte bij de politie na doelwit te zijn geweest.

Gezin

Twee weken geleden werd een Koerdische familie door de inzittenden van tientallen auto's belaagd in de Dordtse Wielwijk. Ze hadden een Nederlandse en Koerdische vlag buiten gehangen om het diploma van de dochter des huizes te vieren. Onbekenden gooiden daarna de ramen bij de familie in.
Een paar dagen later viel een groep mannen een moskee binnen en richtte vernielingen aan. Volgens de aanwezigen zouden de mannen hebben gezegd dat ze van de Koerdische Arbeiderspartij PKK waren en dat het ging om een wraakactie.

'Geen geplande aanval'

De gemeente Dordrecht zegt nu dat uit camerabeelden blijkt dat er geen sprake was van een geplande aanval. Er zou eerst een gesprek zijn gevoerd in de moskee, dat korte tijd later helemaal uit de hand liep.
Voor de vernieling in de moskee zijn deze week twee verdachten aangehouden, mannen uit Capelle aan den IJssel en Amsterdam.