nieuws

Advies: Rotterdamse school slopen en heropbouwen

Het oude schoolgebouw
Het oude schoolgebouw
De deels afgebouwde basisschool het Open Venster in Rotterdam moet worden gesloopt en opnieuw opgebouwd. Tot die conclusie komen door de gemeente ingeschakelde experts. Volgens bouwbedrijf van Deelen komt dat neer op 'kapitaalvernietiging'.
De gemeente en hoofdaannemer Van Deelen liggen
over de nieuwbouw in Rotterdam-Lombardijen.
De gemeente stopte met betalingen aan het bouwbedrijf omdat een conflict ontstond over mogelijke gebreken aan het schoolpand.
Leerlingen van het Open Venster zijn de dupe van het conflict. Zij zitten in een verouderd schoolgebouw, terwijl het nieuwe pand al klaar had moeten zijn.
Rechter
De kwestie kwam eerder al voor de rechter. Die oordeelde dat de gemeente alsnog het grootste deel van de rekeningen moet betalen. Een klein gedeelte mag het inhouden voor mogelijk geleden schade.
De gemeente schakelde daarop de Raad van Arbitrage voor de bouw en houtbouwexpert Raadschelders Bouwadvies in om het gebouw te onderzoeken.
Het gemeentebestuur heeft verder adviesbureau ARUP in de arm genomen voor een second opinion. De organisatie komt waarschijnlijk op 15 juli met de eerste bevindingen.
Gebreken
Zij troffen volgens de gemeente 'ernstige gebreken' aan in het schoolgebouw. Dat heeft gevolgen voor onder meer de brandveiligheid en akoestiek.
Het lijkt daardoor voordeliger om de houtbouw tot aan de fundering te laten afbreken en daarna opnieuw te laten opbouwen, meldt het gemeentebestuur.
Geen toegang
Van Deelen zegt dat het recent probeerde een contra-expertise door een houtbouwdeskundige te laten uitvoeren. De gemeente zou hem geen toegang hebben verleend.
De hoofdaannemer wil de nieuwbouw van de school graag alsnog afbouwen. Dat is volgens het bouwbedrijf nog steeds de 'goedkoopste en snelste oplossing'.
''Van Deelen zou dit aanbod niet doen als de nieuwbouw inderdaad de gebreken vertoont als wordt beweerd'', benadrukt het bedrijf.
Onderzoekers
Het bouwbedrijf juicht toe dat de gemeente ARUP heeft ingeschakeld, maar wil zelf ook graag worden gehoord door de onderzoekers.
Van Deelen hoopt zo te garanderen ''dat ARUP een volledig beeld krijgt en zelf een afgewogen oordeel kan vormen.''

Bewijs

Wat ook meespeelt is dat afbraak van de nieuwbouw volgens de bouwers neerkomt op het vernietigen van 'bewijsmateriaal'.
''Wat dan nog rest zijn slechts eenzijdige rapportages die zijn gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam'', waarschuwt het bedrijf.