nieuws

Hulpdiensten boos om ambulancestop Schiedams ziekenhuis

De hulpdiensten zijn boos op de leiding van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Het bestuur van de instelling besloot vanwege een personeelstekort dat ambulances met spoed de komende maanden 's nachts moeten uitwijken.
Het Franciscus Vlietland zegt onvoldoende gespecialiseerde verpleegkundigen te hebben. Tot en met september kunnen daardoor tussen 22.00 uur en 08.00 geen patiënten worden opgenomen die na een 112-melding zijn opgehaald door een ambulance.
Dat besluit schoot bij de hulpdiensten in het verkeerde keelgat. Zij voelen zich overvallen omdat de ziekenhuistop het besluit op eigen houtje nam. Burgemeester Cor Lamers van Schiedam heeft het bestuur namens de hulpdiensten om opheldering gevraagd.
Huisarts
De leiding van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis benadrukt dat de spoedeisende hulp 24 uur per dag toegankelijk blijft voor patiënten die worden doorverwezen door een huisarts. Ook mensen die al worden behandeld hoeven geen andere ziekenhuis te zoeken.
Volgens een woordvoerder van Franciscus is er voor het besluit over de ambulances overlegd met het regionaal overlegorgaan acute zorg (Roaz).
Het is niet de eerste keer dat de instelling onder vuur ligt. Zo leverden huisartsen in de regio Waterweg eind vorige maand felle kritiek op de ziekenhuistop, vanwege het verdwijnen van de geboortezorg en klinische kindergeneeskunde uit de locatie Vlietland.