nieuws

Collega's willen Aboutaleb als PvdA-lijsttrekker

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
Dertien PvdA-burgemeesters roepen Ahmed Aboutaleb op zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. "Het is tijd Ahmed, de hoogste tijd."
In een
in de Volkskrant schrijven ze dat de Rotterdamse burgemeester mensen kan verenigen op thema's als vrijheid, verantwoordelijkheid en solidariteit. Ze noemen Aboutaleb een leidsman die "feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd".

'Yes you can, Ahmed'

De burgemeesters moedigen Aboutaleb aan met "Yes you can, Ahmed", waarmee ze verwijzen naar de campagneslogan van de Amerikaanse president Barack Obama uit 2008.
Tot de dertien PvdA-burgemeesters die de brief hebben ondertekend, behoort ook burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht. Anderen zijn burgemeester Jan Hamming van Heusden, Paul Depla van Breda en Peter Noordanus van Tilburg.
Aboutaleb heeft laten weten dat hij niet wil reageren op de noodoproep van de zijn collega's. Hij is onderweg naar Singapore, waar hij dit weekend is voor een internationale conferentie van burgemeesters van 120 wereldsteden.
Druk van partijprominenten
Eerder hadden onder anderen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en partijvoorzitter Hans Spekman al druk gezet op Aboutaleb om mee te doen aan de strijd om het partijleiderschap.
Ook uit een peiling van Maurice de Hond half mei werd duidelijk dat kiezers hem wel zien zitten als leider.

Steun voor Samsom

Tot nu toe heeft Aboutaleb gezegd dat hij niet naar Den Haag wil, als hij het moet opnemen tegen de huidige PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. Hij zegt in Rotterdam te willen blijven en dat hij het lijsttrekkerschap van Samsom steunt.