nieuws

Justitie start onderzoek naar DuPont

DuPont Dordrecht
DuPont Dordrecht
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het gebruik van de chemische stoffen PFOA en DMAc bij Dupont in Dordrecht. Er zijn volgens woordvoerder Valentine Hoen aanwijzingen dat het bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd.
Zonder bescherming

Het onderzoek van justitie is gestart nadat onder andere bij
was te zien dat jonge vrouwelijke werknemers zonder bescherming met lycradraden werken.
In lycra-garens zit de stof DMAc verwerkt. De stof wordt in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen zoals miskramen en baarmoederhalskanker.

PFOA

Dupont kwam afgelopen tijd ook in het nieuws doordat het bedrijf jarenlang werkte met PFOA. Die stof wordt gebruikt bij de fabricage van de antiaanbaklaag teflon.
Eigen onderzoekers van het chemiebedrijf zouden al sinds de jaren '60 weten dat PFOA giftig is. Pas sinds 2012 is Dupont gestopt met het gebruik van de stof.

Andere onderzoeken

Er loopt al een intern onderzoek van de Inspectie SZW naar de eigen controles op de chemische stoffen bij Dupont. Het RIVM onderzoekt of werknemers en omwonenden er mogelijk ziek van zijn geworden.
Tot nu toe is er niets over het strafrechtelijk onderzoek naar buiten gebracht om het onderzoek niet in gevaar te brengen.
Pas als het onderzoek is afgerond wordt duidelijk of het bedrijf zal worden vervolgd. Dit kan volgens Hoen 'nog maanden' duren.