nieuws

Personeel Unilever legt werk neer

Een deel van het kantoorpersoneel van Unilever in Rotterdam en Vlaardingen heeft maandag voor onbepaalde tijd het werk neergelegd. De staking duurt zo lang de directie niet met de bonden om tafel wil. "De mensen voelen zich echt afgedankt", zegt de FNV.
Bij Unilever wordt gereorganiseerd. Daardoor verdwijnen 185 van de 3100 arbeidsplaatsen in Nederland. Het gaat vooral om banen bij de ICT- en administratieafdelingen. Een deel van het werk verdwijnt naar Azië.

Personeelsbijeenkomst

De onderhandelingen over een sociaal plan verlopen stroef. De bonden stelden de directie een ultimatum dat vrijdag afliep. Maandag was er een bijeenkomst met het personeel. Ter plekke is besloten om het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen.

'Who's next?'

"De sfeer onder de medewerkers is al een hele tijd heel gestresst", zegt Marjolein Dubbelaar van vakbond FNV. "De mensen zijn heel loyaal naar hun werkgever toe. En iedereen vraagt zich af who's next?"

Eisen

De bonden hebben een lijst met eisen waaraan het sociaal plan van Unilever moet voldoen. Ze willen onder meer een hogere ontslagvergoeding dan het concern biedt. Maar Unilever zou ook een baangarantie moeten geven en meer moeten doen om personeel intern te herplaatsen.

Reactie Unilever

Unilever zegt dat het bedrijf "een zeer compleet en passend sociaal plan aangeboden" heeft."Verder zijn wij zeer bereid om maatwerk te bieden waar dat nodig of gewenst is." Volgens Fleur van Bruggen van Unilever is er geld om waar nodig medewerkers om te scholen of te begeleiden naar ander werk.
Dinsdag komen de stakers opnieuw bij elkaar. Dubbelaar: "Zodra ik een telefoontje krijg van Unilever met de boodschap 'wij gaan in op de eisen', dan gaan wij natuurlijk meteen proberen om er een einde aan te maken. Want er is niemand die dit wil."