nieuws

Laatste dag North Sea Jazz: Porter betovert, Henry knalt

Op de laatste dag van het North Sea Jazz-festival schitterde zanger Gregory Porter in de Maas-zaal, speelde Simply Red alle krakers uit het repertoire en sloot de virtuoze multi-instrumentalist Cory Henry de avond samen met zijn Funk Apostles af met een knallende show.
Gregory Porter

Porter stond al vele malen op het festival, onder zijn eigen naam, als gastmuzikant bij bijvoorbeeld James Carter en met het Metropole Orkest, en hij is er alleen maar populairder op geworden. Dat bleek ook wel, want toen hij zondag speelde was het onmogelijk om nog een vrije plek te vinden in de zaal.
In essentie gaat het voor Porter in elk optreden om hetzelfde: "Natuurlijk is er veel veranderd in al die jaren, maar de boodschap die ik probeer over te brengen met mijn muziek blijft gelijk. Onweerstaanbare liefde, wederzijds respect... Ik zoek nog altijd naar dichterlijke manieren om die dingen te communiceren."

Cory Henry

Cory Henry is vooral bekend als de onnavolgbare organist van het Amerikaanse collectief Snarky Puppy, dat, met Henry in de gelederen, samen met het Metropole Orkest vrijdag speelde op het festival. Maar tegenwoordig laat Henry zich met zijn band Cory Henry & the Funk Apostles ook gelden als zanger en bandleider.
De groep heeft nog niet eens een album uit, maar de reputatie van de band was de leden vooruit gesneld: festivaltent Congo was tot de nok gevuld met publiek, dat massaal uit zijn dak ging op de opzwepende muziek van de groep.
Voor Henry zelf kwam er een droom uit. Hij had niet alleen als toetsenist, maar ook als drummer al meerdere keren met Snarky Puppy op het festival gestaan. Maar dat hij nu als frontman zijn debuut maakte, liet hem bepaald niet onverschillig:
"Ik kan het nauwelijks bevatten. Vroeger keek ik altijd filmpjes van mijn favoriete artiesten die op deze podia hier speelden en nu sta ik er zelf. Fantastisch!"
Voor wie de wervelende show van Henry miste komt er een herkansing. Eind oktober speelt hij met zijn groep op het Festival Jazz International in Rotterdam.

Simply Red

Een ander hoogtepunt op de laatste festivaldag van 2016 vormde Simply Red. Voorman Mick Hucknall en consorten gaven het publiek precies wat het kennelijk wilde hebben: de grootste hits If you don't know me by now, Holding back the years, enz. De zanger liet Nile, de grootste zaal van het festival, zijn klassiekers moeiteloos meezingen.

Uitverkocht

Porter, Henry en Simply Red waren maar enkele van de vele artiesten die op de laatste dag van North Sea Jazz hun opwachting maakten. De 41e editie van het festival zit er nu dus op. Al vroeg, zelfs goeddeels voordat het programma geheel bekend was, waren de 70.000 kaarten uitverkocht.
Toch wil het festival de komende jaren niet te groeien. Volgens directeur Jan Willem Luyken past de huidige capaciteit uitstekend bij de opzet van het festival.