nieuws

Vonk: 'Ik had beter mijn mond kunnen houden'

Voor de Rotterdamse kantonrechter diende maandag de ontslagzaak tegen Roland Vonk, de "muzikale voddenman" van Radio Rijnmond.
De directie van RTV Rijnmond schorste Vonk nadat hij in een interne mail aan het personeel kritiek had geleverd op oud-directeur Eric Wehrmeijer.
Vonk vindt zelf dat het versturen van de mail, waarin hij onder andere het salaris van de scheidend directeur op de korrel nam, achteraf gezien "een beetje dom was". "Als ik had geweten dat dit het gevolg was, had ik het nooit gedaan", zei hij tijdens de rechtszaak.
Hypocrisie
Vonk verstuurde de mail op de dag van de afscheidsreceptie van Wehrmeijer. "Ik snap best dat sommige mensen dat zien als natrappen, maar dat was nog niet eens mijn bedoeling. Ik wilde het personeel een hart onder de riem steken om iets van de hypocrisie van zo'n afscheidsfeestje door te prikken."
"Ik had ook mijn mond kunnen houden. Dat was misschien het allerbeste geweest. Achteraf is het onhandig, maar het ging me om structuren in de organisatie en dat moet intern aan de kaak worden gesteld."
Ontslag
Vonk had al eerder een "ernstige waarschuwing" gekregen nadat hij kritiek had geuit op de directie.
Bert Klaver, die sinds begin dit jaar de directeur is van RTV Rijnmond, vindt dat Vonk dusdanig buiten zijn boekje is gegaan dat ontslag onvermijdelijk is. "Het gaat er niet om dat je geen kritiek mag hebben op wie dan ook, maar het gaat om hoe je dat doet."
"De mail is verstuurd op de dag van het vertrek van de vorige directeur, Eric Wehrmeijer. Juist op die dag blijft zoiets niet intern. Het was onderwerp van gesprek op de afscheidsreceptie waar veel mensen uit de politiek, subsidiegevers en belangrijke relaties waren. Dat schaadt RTV Rijnmond", aldus Klaver.
Vonk wil door
Vonk, die 27 jaar bij de omroep werkt, hoopt dat hij van de rechter mag terugkeren bij RTV Rijnmond. "Ik wil gewoon graag verder hoor."
De rechtbank doet volgende maand uitspraak.