nieuws

Drie motorbendeleden Van der Valk-gevecht vervolgd

Voor de massale vecht- en schietpartij bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam-Blijdorp worden drie verdachten vervolgd. Ze stonden dinsdag voor de rechter. Hun zaak wordt waarschijnlijk eind dit jaar inhoudelijk behandeld.
Vijf leden van de motorclub Hells Angels moesten zich melden bij de rechter.

Twee leden van Hells Angels hebben negen maanden cel tegen zich horen eisen voor verboden wapenbezit. Zij werden opgepakt tijdens de knokpartij in Rotterdam, maar worden daar niet voor vervolgd.
Veldslag
Hells Angels en Mongols hadden afgelopen april met elkaar afgesproken in het hotel aan de Energieweg. In de bar ging zo'n dertig man al snel met elkaar op de vuist en werd er in het rond geschoten.
Een aantal mannen had zich verstopt in het hotel en in omliggende parken. 23 mensen werden diezelfde avond nog opgepakt. Van hen worden er dus drie vervolgd, omdat volgens justitie alleen tegen hen "voldoende grond" is om te vervolgen.
Onderzoek
Justitie liet eerder weten dat het onderzoek nog bezig was. De kans dat er dus meer mensen zouden worden vervolgd, was groot. Maar dinsdag zei het Openbaar Ministerie dat het onderzoek is afgerond en dat het dus bij drie verdachten blijft.
De veldslag tussen de motorclubs zorgde voor flinke ophef in de politiek en bij justitie. Meerdere Kamerleden en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) willen bendes stevig aanpakken.
Verslaggever Jan-Roelof Visscher was bij de rechtszaak en hield via Twitter een liveblog bij: