nieuws

Mysterie rond Dordts stadsgezicht in clip Beyoncé opgelost

Het mysterieuze schilderij met het stadsgezicht van Dordrecht dat opdook in een clip van zangeres Beyoncé, is terecht. En het blijkt niet eens zo ver weg te zijn. Het werk hangt gewoon in de Trinitatiskapel, een klein kerkje in Dordt.
Het schilderij kwam
in de spotlights te staan nadat conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum het stadsgezicht had opgemerkt in de clip 'Intro Denial'. Hij riep mensen op te helpen zoeken naar het kunstwerk.
Onbekende schilder
Na meerdere tips kwam het verlossende antwoord: het gaat om een Gezicht op Dordrecht. Dat is geschilderd door Wim Jansen (1923 - 1992). "Hij is een zogenaamde Dordtse impressionist, en dan ook nog eens van de tweede generatie. Het schilderij is pas rond 1950 gemaakt, in een hele behoudende stijl", vertelt Paarlberg.
De conservator ontdekte het schilderij per toeval. Toen hij de clip bekeek zag hij opeens de Grote Kerk in Dordt opduiken achter een halfnaakt dansende Beyoncé.
Chinese website
Maar wat doet een stadsgezicht van een onbekende Nederlandse schilder in een clip van de Amerikaanse wereldster? Na een zoektocht op internet kwam het Dordrechts Museum erachter dat het plaatje waarschijnlijk van een Chinese website met stockfoto's vandaan is gehaald.
De Trinitatiskapel wil vanaf eind oktober een aparte zaal wijden aan gezichten op Dordrecht. Het schilderij uit de clip van Beyoncé is dan ook te zien.