nieuws

Pokémon Go zorgt voor kopzorgen

De complete wereld lijkt ervan in de ban te zijn: Pokémon Go. Hoewel het maar een spelletje is, zorgt de grote rage van dit moment voor flink wat problemen bij onder meer de politie en ProRail. Zo is in Rotterdam-Zuid een 13-jarige jongen beroofd van zijn telefoon. Hij liep over straat te zoeken naar Pokémon-figuurtjes toen een dief zijn telefoon stal.
De tiener is niet het enige slachtoffer. De politie krijgt uit het hele land meldingen van mensen die tijdens het spelen van Pokémon Go zijn beroofd van hun telefoon. Ook drie Tilburgers zijn hun smartphone kwijtgeraakt toen ze om 03.30 uur door een park liepen op zoek naar Pokémon.


Lopen op het spoor
ProRail moest maandagavond de treinen langzamer laten rijden tussen Schiedam en Delft. Meerdere mensen liepen in hun jacht naar Pokémon over het spoor. De spoorbeheerder heeft contact gehad met Nintendo, de maker van het spel. "Het is een spelletje, maar het moet wel veilig blijven."
Ook Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dat er doden kunnen vallen als gebruikers roekeloos zoeken naar Pokémon. Een wijkagent in Nunspeet zag bijvoorbeeld iemand vreemd rondrijden. Het bleek dat hij een Pokémon probeerde te vangen. Hij kreeg een boete van 239 euro.
Augmented reality
Pokémon Go is een app waarbij gebruikers via hun smartphone virtuele monsters (Pokémon) kunnen zoeken op straat. Het is een augmented reality spel, waarbij je de echte wereld door de camera ziet. De app legt daar een virtuele laag overheen, waardoor je de figuurtjes kan zien.
De monsters kunnen overal zitten en de mensen die meespelen zijn dan ook letterlijk overal. Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam werd bijvoorbeeld overlopen door mensen die in verboden ruimtes zochten. Ook de politie heeft opgeroepen geen Pokémon te vangen op bureaus.
Bedrijven die de hordes monsterjagers op hun terrein beu zijn, hoeven niet te wanhopen. Zij kunnen de Pokémon via de website van spelmaker Niantic laten 'verhuizen' naar een andere locatie.
De app van Nintendo is officieel nog niet in Nederland gelanceerd, omdat de servers overbelast zijn. Maar via een Amerikaans of Australisch Apple-account kan het toch gespeeld worden.