nieuws

Rotterdam brengt dakloze gezinnen onder in hotels

Rotterdam kan binnenkort meer dakloze gezinnen opvangen. De gemeente heeft bijna dertig opvangplekken extra geregeld, omdat er meer ouders met kinderen op straat zijn gezet dan van tevoren is ingeschat. Om de aanwas het hoofd te kunnen bieden, heeft Rotterdam hotels moeten vragen om hulp.
Alleen gezinnen met kinderen komen in aanmerking voor de nieuwe opvangplekken. Hoe het komt dat er plotseling meer dakloze gezinnen zijn, ligt volgens directeur publieke zorg Elly van Kooten aan een paar dingen.
Uitzettingen
Zo heeft de gemeente haar schatting gemaakt op basis van huisuitzettingen door woningcorporaties. Op particuliere huurders en mensen die vanwege schulden hun koophuis uit moeten, was niet gerekend.
Incidenteel melden ook mensen uit oude koloniën zoals Suriname zich bij de gemeente. "We merken wel dat mensen soms meteen vanuit Schiphol contact met ons opnemen. Zij hebben hun aankomst dan niet goed geregeld", aldus Van Kooten.
Opvangplekken
In Rotterdam zijn 180 opvangplekken voor gezinnen door om allerlei redenen dakloos zijn geworden. De gemeente heeft meer opvangplekken bij hotels moeten regelen en is druk bezig meer panden te regelen. Vooral omdat ze niet wil dat kinderen in hotels worden opgevangen.
Bij woningcorporaties kunnen veel gezinnen niet terecht, omdat die geen huizen willen verhuren aan mensen met schulden. In totaal is er plek voor 26 gezinnen.
Zes daarvan kunnen deze week al worden opgevangen. Twaalf andere families kunnen er eind deze zomer terecht.