nieuws

Groen licht voor boetes Spanje en Portugal

Spanje
Spanje
Spanje en Portugal hebben hun begrotingshuiswerk niet gedaan en verdienen straf. De EU-ministers van Financiën zetten dinsdag in Brussel het licht op groen voor de Europese Commissie om een procedure voor sancties te starten.
Het is voor het eerst dat de EU een euroland dat ,,ineffectieve actie'' heeft genomen om een buitensporig begrotingstekort volgens afspraak te reduceren, aanpakt. Het zijn er meteen twee.
De commissie moet voor 1 augustus met een voorstel komen over de hoogte van de boetes. Die kunnen voor Portugal 346 miljoen euro bedragen en voor Spanje 2 miljard euro. Ze krijgen tien dagen de tijd om met argumenten te komen voor een lagere boete. Ze komen hoe dan ook niet uit onder opschorting van bepaalde subsidies.
Het oordeel komt niet onverwacht. Minister Jeroen Dijsselbloem had maandag al gezegd er steun voor te verwachten. Ook zei hij dat de commissie kan opperen de boetes op nul te zetten.
De commissie hintte daar al op omdat forse boetes de groei en werkgelegenheid in de twee mediterrane lidstaten zouden treffen. Maar de eurolanden verwachten dan wel, aldus Dijsselbloem dinsdag, dat Spanje en Portugal zich ,,offensief, en niet defensief'' opstellen, en zullen voorstellen hoe zij hun huishoudboekjes zo snel mogelijk op orde denken te krijgen.