nieuws

Ongewis einde van Hellevoetse sprookje rond museumschip

Het leek een mooi maritiem sprookje: Hellevoetsluis ontfermt zich over museumschip De Buffel, nadat het Rotterdamse Maritiem Museum het schip wegbezuinigde. Maar de nieuwe beheerder kan de lopende kosten niet meer betalen, en dus dreigt het sprookje een wreed einde te krijgen. Tenzij Hellevoetsluis meebetaalt.
Ruim een jaar geleden
aan de Koningskade. Toen stonden veel mensen op de kade, onder wie de man die het schip naar Hellevoetsluis haalde.

"Dit voelt als thuiskomen en we gaan er leuke dingen mee doen", aldus bandenondernemer en weldoener Arie van den Ban in februari 2015.
De Buffel diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als mariniersschip en had Hellevoetsluis als thuishaven. Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft het historische schip lange tijd in de collectie gehad, maar gaf het vanwege bezuinigingen in bruikleen aan de ondernemer.
Schenking
De gemeente Rotterdam is nog altijd eigenaar, maar wil de bruikleen-constructie omzetten in een schenking. De ondernemer wil dit geschenk alleen aanvaarden als de gemeente gaat meebetalen aan de exploitatiekosten van anderhalve ton per jaar.
Van den Ban: "Ik heb wel gezegd dat als ik het schip in eigendom ga aanvaarden, ik een bijdrage wil hebben om de kosten te dekken."
Hij heeft verantwoordelijk wethouder Peter Hofman (VVD) om jaarlijks 50 duizend euro gevraagd.
Redelijk
De wethouder wil het schip graag voor de stad behouden en vindt het niet meer dan redelijk om Van den Ban te steunen. Hij is bereid jaarlijks een halve ton bij te dragen aan de lopende kosten van De Buffel.
Hofman: "De rest van de schepen aan de Museumkade kosten de gemeente ook geld. En dit schip kost ons helemaal geen geld op dit moment.'' De wethouder noemt het 'redelijk' om eventueel iets bij te dragen aan 'dit unieke schip'.

'Fantastisch schip'

Ook de lokale politici zijn blij met het pronkjuweel. "Fantastisch schip en eerlijk gezegd ben ik ook blij dat die hier ligt", aldus Daan Dankaart van de PvdA. Over het subsidieplan klinken echter minder positieve geluiden.
Het steekt vooral dat de ondernemer al na drie jaar een beroep doet op gemeenschapsgeld.
PvdA'er Dankaart: "Ik verwacht van ondernemers dat ze verder vooruitkijken en dat ze niet drie jaar geleden alleen maar dachten: het is hier voor drie jaar en dan gaat hij naar de sloop."
Onbegrip
Volgens ondernemer Van den Ban was van begin af aan duidelijk dat hij voor drie jaar heeft getekend voor het onderhoud en die zijn nu voorbij. Hij begrijpt dan ook niets van de wrevel in de lokale politiek.
"Ik heb nooit gezegd dat ik het schip 20 jaar zou gaan houden. Wat ik wel zou begrijpen is dat de raad gaat zeggen: we vinden het teveel geld en we doen het niet."
De gemeenteraad beslist in het najaar over de financiële bijdrage aan de exploitatie van het schip. Mochten de raadsleden uiteindelijk geen toestemming geven, dan is de toekomst van De Buffel in Hellevoetsluis erg onzeker.
Ondernemer Van den Ban: "Het schip is nog altijd van Rotterdam. Dus als het contract is afgelopen, dan is het afgelopen."