nieuws

Medewerkers Unilever voeren weer actie in Rotterdam

Met een sit-in en een petitie voeren medewerkers van Unilever woensdag opnieuw actie in Rotterdam. Ze eisen een goed sociaal plan voor 185 collega's die hun baan verliezen. Rond 08.00 uur deden zo'n veertig mensen mee aan de staking.
De actievoerders delen volgens vakbond FNV flyers uit en houden tot 10.00 uur een 'zitstaking' in de hal van het Unileverkantoor aan de Nassaukade. Daarna gaan ze rond met de petitie.


De aanleiding voor het protest is de reorganisatie bij Unilever. Het bedrijf verplaatst arbeidsplaatsen naar Mexico, India en de Filippijnen. FNV is bang dat op den duur nog meer banen naar het buitenland verdwijnen.
Werknemers zijn daar niet over te spreken en zijn bang dat het harde werk dat zij al die jaren hebben verzet teniet wordt gedaan. "In het advies staat dat dit niet zomaar door India kan worden overgenomen. Ik denk dat wat wij in tien jaar hebben opgebouwd weer vijf jaar terug te tijd in wordt gezet", zegt een van de actievoerders.
Ondermaats
Volgens FNV biedt Unilever de ontslagen medewerkers een 'ondermaatse' ontslagvergoeding. Ook zou de werkgarantie van zes maanden 'veel te kort' zijn.
FNV: ''Bij de ontslagvergoeding worden bovendien de bonussen niet meegerekend en een regeling voor interne herplaatsing van mensen ontbreekt volledig in het voorstel van Unilever.''
Werknemers hebben "keihard gewerkt" voor Unilever en vinden dat ze worden behandeld als "grofvuil". Ze willen daarom een zachte landing krijgen. "Ik heb altijd bij Unilever gewerkt en het liefst blijf ik hier. Maar als dat niet kan, geef dan op z'n minst een goed sociaal plan."
Staking
Medewerkers van het bedrijf legden maandag ook al het werk neer in Rotterdam en Vlaardingen. Ze waren boos omdat de directie niet met de bonden om de tafel zou willen.
Unilever liet daarop weten dat het bedrijf 'een zeer compleet en passend sociaal plan aangeboden heeft'. Ook zou er geld zijn om medewerkers om te scholen.