nieuws

Drie Hoeksche gemeenten willen referendum over fusie

© archief
In de Hoeksche Waard wordt volgend jaar misschien een volksraadpleging gehouden over de gedwongen gemeentelijke fusie in 2020. Gedeputeerde Van der Sande maakte vorige week bekend dat de vijf gemeenten samen verder moeten.
Drie van de vijf gemeenten (Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk) zien niets in de gemeentelijke herindeling en zijn bereid met de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 een volksraadpleging te houden. Oud-Beijerland en Strijen zijn niet tegen een fusie.
"We overwegen heel erg om ook de bewoners om hun mening te vragen", zegt fractieleider Peter van Loo van CDA Binnenmaas. "Maar dan moeten we wel alles via een bepaalde volgorde doen. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet."
Opzijgeschoven
Vanwege de verdeeldheid in de Hoeksche Waard over de toekomst hakte Van der Sande vorige week de knoop door. Een voorstel van politieke partijen in Cromstrijen, Binnenmaas en Korendijk om een soort regioraad werd opzijgeschoven.
"En daar zijn we eigenlijk best wel boos over", zegt Van Loo. "Want de gedeputeerde had gezegd dat geen enkel samenwerkingsmodel mogelijk was. Waarom is dat niet eerder gezegd? De gedeputeerde heeft gezegd dat hij met open blik naar de plannen zou kijken."

Niet doorslaggevend

De voorbereiding voor het 'raadplegend referendum' zal nog zeker maanden duren, denkt Van Loo. Tijdens de vakantie komen de partijen nog een keer bij elkaar om het idee verder uit te werken. Na het zomerreces wordt besloten of de volksraadpleging wordt doorgezet.
"Maar we hebben niet het idee dat het referendum doorslaggevend zal zijn", besluit Van Loo. "Het is niet door de provincie uitgeschreven en geeft dus alleen een signaal af aan de provincie."
In 2003 was er eerder al een referendum over fusieplannen in de Hoeksche Waard. Ruim 80 procent van de stemmers zag toen niets in de herindeling.