nieuws

'Een krokodil hoort niet in de huiskamer'

Er moet zo snel mogelijk een lijst komen waarop duidelijk staat welke reptielen als huisdier mogen worden gehouden en welke niet. De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans schrijft in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) dat bij veel mensen onwetendheid bestaat over het houden van reptielen, met veel gedumpte dieren tot gevolg.
Als het aan Eerdmans ligt worden onder meer zeeschildpadden, krokodillen, dwergboa's, cobra-achtigen en meerdere soorten leguanen verboden als huisdier. Hij krijgt bijval van achttien collega-wethouders die dierenwelzijn in hun portefeuille hebben.
Afgedankte dieren
"Een krokodil hoort niet in de huiskamer", stelt Eerdmans woensdag. "Een klein en jong reptiel wordt groter, ouder en duurder dan verwacht. Ze moeten met levende dieren worden gevoerd. Ook kunnen ze gevaarlijk zijn."
Volgens de wethouder krijgt de Dierenbescherming daardoor vaak te maken afgedankte dieren. In Rotterdam komt dat volgens de organisatie rond de 150 keer per jaar voor.
Privacy
Vanwege privacyregels kan een gemeente zelf niet ingrijpen bij reptielhouders. De wethouders willen daarom dat Van Dam een zogenoemde positieflijst maakt waarop staat welke reptielen zijn toegestaan. Sinds februari 2015 is er een soortgelijke lijst voor zoogdieren. Daar staat onder meer in dat wilde dieren niet meer in circussen mogen optreden.

Onzin

Hennie van Setten van dierenwinkel Repti-farm in Ridderkerk vindt het verzoek van de wethouders 'onzin'.
"Dan ga je het allemaal weer in het verdomhoekje stoppen. Ze moeten de handel op Marktplaats aanpakken of de verkoop van dieren in tuincentra. Het systeem nu met bedrijfnummers voor dierenwinkels werkt goed, want dan is er goede controle op de handel."
"De wethouder zegt dat er jaarlijks in Rotterdam 150 reptielen bij het asiel terecht komen, maar weet je wel hoeveel honden en katten daar zitten? Mensen moeten gewoon goed voor al hun huisdieren zorgen en dierenwinkels moeten zorgen voor goede voorlichting."