nieuws

'Verban bedelaars uit winkelstraten'

Binnenstad Dordrecht
Binnenstad Dordrecht © Tom van Vark
Bedelaars moeten volgens Detailhandel Nederland worden geweerd uit alle winkelstraten. De organisatie vindt dat bedelende mensen vaak voor overlast zorgen.
Rotterdam heeft al zo'n bedelverbod, waardoor de problemen zouden zijn afgenomen. Volgens de brancheorganisatie moeten andere steden dat voorbeeld volgen.
Winkelend publiek kan volgens de winkeliersorganisatie last hebben van bedelaars, die soms mensen lastigvallen of aanklampen. Ook zouden ze niet aangenaam zijn voor het straatbeeld.
Het verbod zou niet moeten gelden voor straatmuzikanten of verkopers van de straatkrant. Zij hebben een vergunning voor hun activiteiten.
Rotterdams bedelverbod
Rotterdam deed bedelen in 2003 al in de ban in grote delen van de stad. Omdat de overlast zich daarop verplaatste, besloot de gemeente in 2012 tot een algemeen bedelverbod.
Niet alle bedelaars trekken zich daar iets van aan. Zo kwamen vorig jaar nog tientallen klachten binnen over bedelpraktijken in de Rotterdamse metro.
Reizigers werden daar benaderd met briefjes en zakdoekjes waarop zielige verhalen staan. Daarop kondigde vervoersbedrijf RET aan strenger te gaan controleren.