nieuws

Rotterdam wordt vrijplaats voor spuiters

Graffitispuiters krijgen de ruimte in Rotterdam. Op meerdere plekken in de stad komen graffitimuren waar spuiters legaal hun tags kunnen zetten. Het idee is afkomstig van GroenLinks en NIDA en wordt gesteund door een meerderheid in de gemeenteraad.
"Het is tof dat de politiek zich nu schaart achter het idee om legale graffiti-plekken in de stad te creëren", zegt Dave Vanderheijden, liefhebber van graffiti en initiatiefnemer van Hiphop in je Smoel.
"Graffiti heeft bij veel mensen nog het imago van vandalisme, maar het is kunst dat een straat opfleurt", stelt Vanderheijden, een groot voorstander van graffitimuren. "Rotterdam is heel divers qua graffiti-kunstenaars'', vertelt hij.
Vanderheijden: ''De stijlen zo ontzettend divers: abstracte vormen, karikaturen, mooie letters. Van die legale spuitplekken gaan heel veel mensen blij van worden en niet alleen de kunstenaars maar ook de bewoners. Iedereen gaat daar wat moois in zien."
Beroemde straatkunstenaars
Volgens Vanderheijden stimuleren legale graffitiplekken ook jong talent. "Veel beroemde kunstenaars zijn op straat begonnen."
De nog altijd in de anonimiteit opererende Banksy is daar een voorbeeld van. In het Britse Bristol begon hij in de jaren '90 op straat met zijn humoristische maar ook anti-kapitalistische werken op muren te spuiten. Inmiddels is hij waanzinnig populair.
De graffitimuren in Rotterdam moeten betaald gaan worden van de besparingen op de verwijderingskosten van illegale graffiti op muren en gebouwen. Ook moeten de graffitispots duurzaam en hufterproof worden.
Rotterdam bouwt voort op een succes in buurgemeente Capelle aan den IJssel. Daar zorgen legale graffitimuren voor een afname van het wildspuiten. De schoonmaakkosten zijn daar de afgelopen jaren gedaald van 143.000 euro naar nog geen 20.000 euro per jaar.