nieuws

Sportvissers onderzoeken haaien langs kustlijn

Als u deze zomer van plan bent om een duik in de zee te nemen, let dan even op. Langs de Nederlandse kust worden namelijk steeds vaker haaien gesignaleerd. Sportvisserij Nederland brengt de vissen in kaart met het project Sharkatag.
Er komen de laatste jaren weer gevlekte, gladde haaien voor langs de Nederlandse kust. De haaien worden gemerkt zodat er onderzoek gedaan kan worden naar de verspreiding en zwemroutes van de vissen.
"We hebben jarenlang de haaien en roggen moeten missen", vertelt visonderzoeker Niels Breve. "Sterker nog, veel mensen weten niet eens dat ze hier thuishoren. Het is mooi om te zien dat de gevlekte, gladde haai het heel goed doet."

Gemerkte vissen

Het project Sharkatag bestaat nu vier jaar en er zijn er al meer dan 2500 haaien gemerkt. Van deze gemerkte vissen zijn er op dit moment zeker 150 haaien teruggevangen. Ook een boot uit Stellendam doet mee.
"Gelukkig zijn deze haaien niet gevaarlijk", lacht sportvisser Kees Hoek. "Het is niet als op televisie. Ze hebben geen grote tanden. Het zijn kleine ribbeltjes waar ze krabben mee eten."
De vissers zijn vandaag begonnen en gaan door tot en met zaterdag. De organisatie verwacht dat er in totaal 400 mee zullen doen.