nieuws

Ex-kankerpatiënten vergeten hun zorgen op zee

Vier dagen op zee, even je zorgen vergeten. Dat is wat 22 jongeren tussen 18 en 35 jaar de komende dagen meemaken. Het zijn voormalige kankerpatiënten die op het Rotterdamse zeilschip De Eendracht leren zeilen.
De Driemaster heeft vaker grote groepen aan boord, maar nooit eerder jonge ex-kankerpatiënten. Ook voor de initiatiefnemer, de stichting Vaarkracht, is het avontuur op zee nieuw. Tot dusver verzorgden ze alleen korte vaartochten voor kankerpatiënten en hun naasten op binnenwateren.
Een van de gasten is de 22-jarige Lisa uit Rotterdam. Ze is 6 jaar geleden al genezen van lymfeklierkanker, maar greep de trip toch met beide handen aan. "Ook al ben je weer beter, het is toch fijn als je met mensen bent die hetzelfde hebben meegemaakt. Je hoeft elkaar niets uit te leggen, er is begrip voor elkaar."
De groep heeft weinig tot geen zeilervaring. Ze gaan dag- en nachtdiensten draaien en leren in vier dagen het schip uiteindelijk zelfstandig te bedienen.
"De bedoeling is dat we naar Engeland varen, maar het ligt aan de wind waar we uiteindelijk uitkomen. Misschien eindigen we wel in België."