nieuws

'Trapbankjes' niet aan te slepen

Veel mensen blijken een aandenken te willen aan de reuzentrap die deze zomer bij Rotterdam Centraal stond. Zo'n zevenhonderd mensen staan nog op een wachtlijst om een bankje te bemachtigen dat is gemaakt van het steigerhout.
Meer dan
beklommen tussen de 16 mei en 19 juni de trap naar het dak van het Groothandelsgebouw. Het bouwwerk is inmiddels afgebroken, maar kreeg een tweede leven in de vorm van de 'trapbankjes'.
Zo'n tweehonderd belangstellenden hebben al zo'n bankje bemachtigd. ''Ze waren in geen tijd uitverkocht'', vertelt de bezorger die de gewilde meubelstukken moet afleveren. Hij hoopt binnen een week nog eens tweehonderd banken te hebben bezorgd.

Erfgoed

De kersverse eigenaren zijn dolblij met hun aanwinst. ''Te gek man, super'', glundert een dame die 'bankie nummer 309' woensdag in ontvangst mocht nemen. ''Het is gewoon cultureel erfgoed'', vindt ze.
Dat erfgoed blijft overigens niet altijd binnen Rotterdam. Volgens de bezorgers zijn ook veel van de bankjes afgeleverd in de rest van het land. Zelfs vanuit Groningen en Friesland kwamen bestellingen binnen.
De circa zevenhonderd mensen die op de wachtlijst staan, hebben vermoedelijk pech: de bouwmaterialen zijn op. ''Er zijn volgens mij niet meer treden'', zegt de bezorger. Hij voelt wel iets voor een nieuwe megatrap. ''We gaan het even voorleggen.''