nieuws

Feyenoordsupporter: 'We zijn als criminelen behandeld'

Het is inmiddels vijf maanden geleden, maar Feyenoordsupporter Just kan er nog kwaad over worden. "We stonden daar ons grondrecht uit te oefenen, maar we zijn als criminelen behandeld."
Just praat aan de
van de Nationale en de Rotterdamse ombudsman over de Feyenoord-betoging van 21 februari. Hij is voor even weer terug op de plek waar het gebeurde: naast de Kuip, waar destijds de wedstrijd Feyenoord-Roda JC werd gespeeld.
De 20-jarige supporter liep mee met de betoging. "Ik wilde mijn onvrede uiten over het bestuur. Een ludiek protest met lege dozen. Ook de media hebben het gemoedelijk genoemd."

'Grimmig'

Dat staat in schril contrast met de lezing die burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft gegeven: het was een grimmige demonstratie, waarbij de politie voortdurend moest optreden. Arrestaties waren onvermijdelijk, uit angst voor escalatie.
Just:"Ik heb geen vuurwerk gezien, noch dat er met aanstekers is gegooid. Er waren geen vervelende leuzen, alleen Feyenoordliederen. Uit het niets kwamen er charges, omdat er binnen de hekken wat gebeurde. De communicatie was ook slecht: de politie gebruikte luidsprekers, maar het was niet te verstaan"

Rechtenstudent

De supporter werd samen met 325 anderen naar het bureau gebracht. "Zonder wettelijke grondslag. Ja, ik weet waarover ik spreek want ik ben derdejaars rechtenstudent. Ook het maken van foto's was niet toegestaan, maar is wel gebeurd. Er waren ook geen advocaten aanwezig."
Hij wijst op de gevaren van het justitiële optreden: "Ik ben officieel nog steeds verdachte. Stel ik was vierdejaars geweest en had stage moeten lopen op een advocatenkantoor. Dan had ik mogelijk al een probleem omdat ik in de politiesystemen sta. Terwijl ik niets heb gedaan en geen geweld heb gebruikt."
Just heeft net als een aantal andere supporters met de ombudsman gesproken. "Het is voor mij wel duidelijk dat er op veel fronten foutief is gehandeld. Ik vind dat burgemeester Aboutaleb zijn verantwoordelijkheid moet nemen en sorry moet zeggen tegen de supporters."