nieuws

'Mislukte nieuwbouw school is rampzalig'

De gemeente wil bij de sloop van de nieuwbouw van basisschool Het Open Venster in Rotterdam-Zuid zoveel mogelijk materiaal opnieuw gaan gebruiken. Bij de bouw van de school zijn volgens de gemeente zoveel fouten gemaakt door de aannemer, dat het pand grotendeels moet worden afgebroken en opnieuw moet worden opgebouwd.
Woensdag gaven bouwspecialisten van de gemeente een rondleiding door het pand aan gemeenteraadsleden en pers. De grotendeels houten constructie heeft onder meer te kampen met ernstige vochtproblemen, die volgens de gemeente zorgen voor een ongezond binnenklimaat. Ook zou de constructie scheef staan en is de brandveiligheid niet in orde.

Rampzalig

"Het is rampzalig," zegt Setkin Sies van CU/SGP over de mislukte nieuwbouw. "Er moet gekeken worden naar wat er valt terug te halen bij de aannemer of bouwer. Dat het de gemeente geld gaat kosten is natuurlijk vervelend, maar belangrijker is dat al die kinderen inmiddels al jaren wachten op dat nieuwe schoolgebouw. Als gemeenteraad dringen we erop aan dat het allemaal zo snel mogelijk in orde komt."

Herstellen

Leo Bruijn van de PvdA: "Het is doodzonde, maar ze hebben me uitgelegd dat het sneller gaat en beter is om alles weer opnieuw op te bouwen in plaats van de fouten te gaan herstellen."

Kapitaalvernietiging

De aannemer noemt het slopen van het pand "kapitaalvernietiging". Jan Pijl van bouwbedrijf Van Deelen wil de school dan ook graag afbouwen: "Dit gebouw is nog lang niet af, het is ruwbouw wat je ziet. Er zijn best wat onvolkomenheden, maar dan praat je over kleine foutjes die nog best hersteld kunnen worden. We zouden het graag willen afmaken."
De aannemer en de gemeente zijn al weken in een juridische strijd verwikkeld over de kosten en over wie het pand mag gaan afbouwen.