nieuws

Raadsleden: demonstreren bij de Kuip is grondrecht

ME bij protestactie Feyenoord
ME bij protestactie Feyenoord
GroenLinks en D66 hebben geen goed woord over voor het demonstratieverbod bij wedstrijden van Feyenoord. Het Rotterdamse raadslid Arno Bonte (GroenLinks) eist dat de maatregel meteen wordt ingetrokken. "Het recht op demonstratie is een grondrecht", laat Bonte weten.
D66-raadslid Robin de Roon noemt het verbod 'een zeer onwenselijke maatregel'.
Bonte wil snel een debat met de burgemeester. "Het lijkt wel of hij het rapport van de ombudsman niet heeft gelezen. Of dat hij doelbewust zijn ogen sluit voor de kritische conclusies. In plaats van het afkondigen van een demonstratieverbod zou zelfreflectie op zijn plaats zijn."
Toch steunt een meerderheid van de raad de maatregel. Het verbod ''heeft niks te maken met het feit dat niet gedemonstreerd mag worden'', benadrukt PvdA'er Leo Bruijn: ''Dat mag altijd in Rotterdam.''
Volgens Bruijn heeft de burgemeester vanwege de veiligheidsrisico's altijd iets te zeggen over de plek waarop wordt gedemonstreerd. ''Ik denk dat je juist lering hebt getrokken uit het rapport, op het moment dat je zo'n maatregel neemt.''

Demonstratieverbod

Burgemeester Aboutaleb kondigde woensdag aan dat er voortaan niet meer gedemonstreerd mag worden bij thuiswedstrijden van Feyenoord.
Hij besloot tot het verbod na de evaluatie die hij eind vorige maand heeft gehouden met politie en justitie over de gang van zaken rondom Feyenoord tegen Roda JC in februari.
Voorafgaand aan die wedstrijd demonstreerden enkele honderden mensen tegen het bestuur van Feyenoord. Met verhuisdozen spoorden ze de leiding van de club aan om op te stappen.
Met charges van de ME werden demonstranten tegengehouden. Er werden in totaal 326 supporters aangehouden en vastgezet. Onder de arrestanten zaten ook minderjarige Feyenoord-supporters en mensen die niets met het protest te maken hadden.
Forse kritiek
Nationaal ombudsman Van Zutphen en de Rotterdamse gemeentelijke ombudsman Zwaneveld zijn naar aanleiding van de vele klachten over het politie-optreden een onderzoek begonnen, waarvan woensdag de uitkomsten naar buiten kwamen.
Ze hebben forse kritiek op hoe de politie, justitie en de burgemeester zijn omgegaan met het protest
De ombudsmannen noemen het optreden van de politie 'kwalijk' en concludeert dat er een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten.