nieuws

Historicus: failliet Dirkzwager laat een groot gat achter in Schiedam

Schiedam huilt om de ondergang van een van de grote vier jenever-stokers die de stad nog over had. Koninklijke Dirkzwager ging eerder deze week failliet. En dat is een zware klap voor de ooit roemruchtige jeneverstad.
Han van der Horst, historicus in Schiedam, komt woorden te kort om het
van de stokerij te omschrijven."Het laat een gapend gat in de stad achter. Dirkzwager was als een van de vier grote distilleerderijen toch een stukje van de trots van de stad."
Aan het einde van de negentiende eeuw telde Schiedam bijna 400 stokerijen. "Daar zijn er nu nog drie van over", legt Van der Horst uit. "We hadden Herman Jansen, De Kuyper, Nolet en Dirkzwager. Die laatste is er dus niet meer."
Onder de drie overgebleven jeneverreuzen is het nieuws van Dirkzwager ook hard aangekomen.
"Je wilt het als stoker altijd beter doen dan de ander, maar een ondergang gun je niemand. Het is ook niet goed voor de reputatie van de sector. Niemand in Schiedam lacht hierom."

Imagoprobleem
De ondergang van de honderden stokerijen is volgens Van der Horst veroorzaakt door het imagoprobleem van jenever.
"De drank heeft lange tijd de reputatie gehad dat het een drankje was voor oude mannen. De opkomst van gin-tonic heeft voor de sector er een beetje verandering ingebracht, maar het faillissement van Dirkzwager zorgt ervoor dat er voedsel komt voor al die misverstanden over gedistilleerde dranken."
Van der Horst wijst er namelijk op dat het faillissement van Dirkzwager vooral te maken heeft met hele andere zaken.
"De zaak was mijns inziens veel te versnipperd. Er waren veel kleine distilleerderijen. Ook hebben ze die slijterijen opgekocht. En volgens mij is het stoken van jenever heel wat anders dan drank verkopen."

Goede hoop

Toch gloort er licht aan het eind van de tunnel, zegt Van der Horst. Ondanks dat jenever misschien niet 'hip and happening' is, zijn er volgens de historicus genoeg mensen geïnteresseerd in het stoken van de drank.
"Er zijn nieuwe bedrijfjes in opkomst", zegt Van der Horst. "Dat zijn vaak éénmansbedrijfjes, die rijk genoeg zijn om bepaalde delen van Dirkzwager over te nemen. Ik hoop dat het goed afloopt."