nieuws

Kudde paarden verplaatst na sterfgevallen

Konikpaarden
Konikpaarden
De Konikpaarden op de Landtong Rozenburg zijn verplaatst, omdat meerdere dieren zijn gestorven na het eten van verkeerde planten. Uit voorzorg is donderdag de hele kudde overgebracht naar een ander graasgebied.
Begin juni werd een jonge hengst dood gevonden in een begrazingsweide, meldt FREE Nature, de eigenaar van de paarden. Ruim een week later werd een jonge merrie ziek aangetroffen in het veld.
Een dierenarts heeft het dier laten inslapen. Begin deze week werd een tweede merrie ziek gevonden. Deze is nog in leven, maar moet mogelijk ook geëuthanaseerd worden.
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er sprake was van vergiftiging. Om welk gif het ging was niet duidelijk, maar wel dat er sprake van plantaardig gif.

Verkeerde planten

Volgens FREE Nature groeien er op de Landtong Rozenburg meerdere giftige plantensoorten. Vooral jonge dieren proeven daar regelmatig van. Van de oudere paarden leren ze dan welke planten ze wel of niet kunnen eten.
De eigenaar wijst erop dat de paarden al tien jaar rondlopen op de Landtong en dat er tot nu toe nog geen geen verdachte sterfgevallen zijn geweest.

Naar Spanje

Of de kudde Konikpaarden weer terugkeert naar de Landtong is onduidelijk, omdat het de bedoeling is om de kudde later dit jaar te verplaatsen naar een natuurgebied in Noord-Spanje. De groep op de Landtong was te groot geworden.
Omdat er veel protest was tegen het afschieten van de dieren, besloot FREE Nature om de kudde in zijn geheel te verplaatsen naar Atapuerca.