nieuws

Danspionier Käthy Gosschalk (74) overleden

Ze was jarenlang danseres bij het Scapino Ballet en een van de oprichters van de Rotterdamse Dansgroep. Deze week overleed Käthy Gosschalk op 74-jarige leeftijd.
"Gosschalk kan je zien als een pionier voor de moderne dans in Rotterdam", zegt Ed Wubbe, huidig artistiek directeur van het Scapino Ballet. "Een pittige tante en keihard als ze dat moest zijn."
Rotterdamse dansgroep
Gosschalk trad in 1957 toe tot het Scapino Ballet in Rotterdam. Later maakte ze ook deel uit van het Nederlands Danstheater.
In 1974 keerde ze terug naar Rotterdam, als lerares moderne dans aan de Rotterdamse dansacademie. Een jaar later werd ze gevraagd om in Rotterdam samen met Lucas Hoving en Corrie Hartong een modern dansgezelschap op te richten. Dat werd de Rotterdamse Dansgroep.
Naast haar carrière als danseres was Gosschalk ook choreografe en actrice. In 1999 verscheen een boek over haar 25 jaar leiderschap van de Rotterdamse Dansgroep.

Rotterdamse stijl

Wubbe leerde op jonge leeftijd Gosschalk kennen. "Ze was een uitgesproken en charismatische vrouw, met een duidelijke smaak", blikt hij terug.
"Ze kon keihard zijn met kritiek en daar kon niet iedereen even goed tegen. Maar ze was wel een type 'ruwe bolster, blanke pit'. Eigenlijk een typisch Rotterdamse, ook al kwam ze uit Amsterdam."
De laatste jaren had Wubbe niet veel contact met Gosschalk. "Een jaar geleden belde ze op voor een videoband", vertelt Wubbe. "Toen kreeg ik ook te horen dat ze ziek was. Daar schrok ik wel even van. Ze was de laatste jaren ook een beetje aan huis gebonden."

Nalatenschap

Toch zijn er nog duidelijke sporen te vinden van het werk van Gosschalk. De Rotterdamse Dansgroep bestaat niet meer. "Maar ze was ook betrokkenen bij de totstandkoming van Codarts en dat bestaat nog steeds", voegt Wubbe toe.
"En bovendien zijn heel veel mensen die les hebben gehad van haar nog steeds in de Rotterdamse dans actief. Ze is daarmee medeverantwoordelijk voor het dansklimaat dat we hier hebben in Rotterdam."