nieuws

Vervolgonderzoek naar torenhoge energierekeningen

Bewoners maken hun onvrede over de hoge rekeningen duidelijk
Bewoners maken hun onvrede over de hoge rekeningen duidelijk
Woningcorporatie Havensteder stelt vervolgonderzoek in naar de torenhoge stroomrekeningen bij een aantal flathuurders in Rotterdam-Ommoord. Onderzoek heeft uitgewezen dat er niets mis is met de meters of de radiatorknoppen.
De corporatie laat nu uitzoeken of de warmte-afgifte van de leidingen in de verschillende flats afwijkt. In de flat wordt gebruik gemaakt van blokverwarming. Dit betekent dat één ketel de hele flat verwarmt.
De woningcorporatie schakelt een bedrijf in dat kan meten of de leidingen die van beneden naar boven door de hele flat lopen, meer of minder warmte afgeven. Als dat zo is, dan moet dat worden meegerekend bij de verdeling van de kosten voor de huurders.

Nauwelijks energiekosten

Het vermoeden is dat de huurders met hoge rekeningen betalen voor huurders die de radiatorknop niet gebruiken om bij te stoken.
De leidingen in hun flats geven voldoende warmte. Daardoor lijkt het alsof ze niet stoken en nauwelijks energiekosten hebben.
De huurders die de radiatoren wel af en toe aanzetten, zijn daarvan de dupe. Ze moeten zo ook voor hun buren betalen, omdat alleen hun energiemeters gebruik registreren.
In de flats zijn meters geplaatst sinds de nieuwe warmtewet van kracht is. Die wet bepaalt dat mensen die meer stoken dan anderen daar ook voor moeten betalen.

Eerlijke verdeelsleutel

In de flats in Rotterdam-Ommoord pakt dit oneerlijk uit. De woningcorporatie gaat daarom op zoek naar een eerlijke verdeelsleutel voor de stookkosten, als er inderdaad grote verschillen zijn tussen de leidingwarmte op de verdiepingen in de flats.
De energierekeningen van huurders in de vier flats in Rotterdam-Ommoord lopen nu nog fors uiteen. De meeste bewoners kregen geld terug, maar een aantal moet juist heel veel bijbetalen.
Die extra kosten lopen in de honderden euro's. De torenhoge rekeningen zijn in elk geval bevroren zolang het onderzoek loopt. Daar is toe besloten na klachten van de huurders.
De resultaten van het nieuwe onderzoek worden in augustus verwacht.