nieuws

Archief geeft Dordtenaren stemrecht

Dordtenaren kunnen weer naar de stembus. Niet om bestuurders te kiezen, maar om hun favoriete archiefstuk aan te wijzen. De 'winnaar' doet mee aan een landelijke wedstrijd.
De meeste archieven in Nederland selecteren zelf hun inzending voor de Stuk van het Jaar-verkiezing, maar in Dordrecht mag iedereen meedenken.
Belangstellenden kunnen genomineerde stukken bekijken bij het Regionaal Archief Dordrecht. Daar kunnen ze direct een stem uitbrengen in een echte stembus.
Like
Ook stemmen via internet behoort tot de mogelijkheden. Een 'like' op de Facebookpagina van het archief telt ook als een stem.
Dordtenaren hoeven zelf niet door de archieven te wroeten om een inzending te kiezen. Het archief heeft een voorselectie gemaakt binnen het thema 'Grenzen'.
In totaal dingen vijf archiefstukken mee naar de nominatie. ''Het zijn heel diverse stukken'', vertelt gemeentearchivaris Teun de Bruijn.
Annexatie
''Er is een dossier over de 'annexatie' van Dubbeldam'', zegt de Bruijn. ''De oude Dubbeldammers vinden het nog steeds vervelend dat Dubbeldam niet meer zelfstandig is.''
Ook is er een tekening over migranten uit de negentiende eeuw. ''Het gaat om Zwitsers die zijn geëmigreerd naar Brazilië en lange tijd hier in Dordrecht hebben gewacht.''
Andere kanshebbers zijn een spotprent over de 'regentenkliek', een spotschrift over een dominee die een 'oude flikflooier' zou zijn en een stuk over waterwegen.

Vlaardingen

Ook op andere plaatsen in de regio mogen mensen stemmen op hun favoriete archiefstuk. Zo roept ook het Stadsarchief Vlaardingen mensen op om mee te denken over een inzending.
De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt tijdens de Maand van de Geschiedenis.