nieuws

Leefbaar Rotterdam: meer defibrillators in de stad

Leefbaar Rotterdam wil meer Automatische Externe Defibrillators (AED's) in de stad hebben. Het draagbare apparaat kan bij een hartstilstand het hartritme weer herstellen door het geven van een elektrische schok.
Aanleiding is de noodkreet van de bewonerscommissie van het 55+ appartementencomplex De Sevencamp in Rotterdam-Zevenkamp. De afgelopen jaren zijn er verschillende mensen overleden aan een hartstilstand. Het stoort veel bewoners dat er geen AED in het gebouw is.
"Laatst is hier een vrouw van 68 jaar overleden aan een hartstilstand. Ze had misschien gered kunnen worden als we zo'n AED in huis hadden gehad", aldus lid van de bewonerscommissie Monique Hauck.
Hauck: "We hebben het aangekaart bij zorginstelling Laurens Wonen, dat eigenaar van de flat is." De zorginstelling geeft aan dat het de defibrillatoren vergoed wil zien uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat traject loopt via de gemeente.
Leefbaar Rotterdam wil dat het college zo snel mogelijk in gesprek gaat met de bewoners van De Sevencamp. Ook wil Leefbaar weten of de gemeente open staat voor een dekkend netwerk in de hele stad. De antwoorden worden na het reces verwacht. Dat is ongeveer over zes weken.