nieuws

'Vluchtelingen krijgen in Rotterdam een speciale kans'

De eerste vijf vluchtelingengezinnen zijn verhuisd naar woningen van stichting Nieuw Thuis in Rotterdam. De Syriërs kunnen in de stad versneld integreren.
Een rijke geldschieter maakte het mogelijk
in de stad. Uiteindelijk moeten 200 gezinnen worden ondergebracht in Rotterdam.
De organisatie heeft onder meer tot doel om de Syriërs snel de taal te leren en op weg te helpen naar een baan, zonder dat ze in een sociale huurwoning trekken.

Samenleving

Dat heeft de nodige voordelen voor de samenleving, denkt Sayida Goedhoop van stichting. De vluchtelingen moeten met een beetje hulp 'sneller een baan vinden en uit een uitkering raken'.
Nieuw Thuis komt de Syriërs te hulp met taalcursussen. Ook krijgen ze ondersteuning bij praktische zaken, zoals het oriënteren op de arbeidsmarkt of vervolgonderwijs.

Nederlands leren

Meerdere vluchtelingen zitten volgens Goedhoop al in een versneld taaltraject. Daarmee moeten ze binnen zestien tot twintig weken simpel Nederlands leren.
''Echt heel indrukwekkend'', vindt ze de korte duur van de taalcursus. ''Met B1-niveau kun je je in principe al voor bepaalde banen op de arbeidsmarkt begeven.''
Buitenkans
De Syriërs die naar Rotterdam mogen verhuizen, zijn blij met de buitenkans. Goedhoop: ''Ze zijn dankbaar en realiseren zich dat ze een speciale kans hebben gekregen.''
De vluchtelingen zouden daardoor erg gemotiveerd zijn om de taal te leren. Een Syriër zou al na twee weken taalcursus een uur in het Nederlands hebben gekletst met zijn buurman .
Sociale huurwoningen
De opkoop van woningen voor de vluchtelingen is volgens programmadirecteur Goedhoop ook goed voor de stad. De Syriërs maken immers geen gebruik van sociale huurwoningen.
''We kopen woningen die al lang te koop staan'', vertelt ze. ''En die voegen we toe aan de huurmarkt die er al is.''
Goedhoop vreest niet voor negatieve reacties. Hoewel sommige omwonenden aanvankelijk 'angstig' zijn, zouden ze meestal snel inzien dat de Syriërs 'mensen als jij en ik' zijn.