nieuws

Ook de Tour moet terreurdreiging het hoofd bieden

De aanslag in Nice zal ook zijn weerslag hebben op de Tour de France, verwacht wielerjournalist en -schrijver Peter Ouwerkerk. Zo valt de verwachten dat de beveiliging nog verder wordt opgeschroefd. "Een sport van de straat is zo kwetsbaar."
"De hele wielerwereld zit zich druk te maken over een paar seconden verlies in een beslissende etappe naar de Mont Ventoux. Dan schakel je nog even over op televisie en word je hiermee geconfronteerd", verzucht Ouwerkerk.

'Aanslagen jaren 70 kinderspel'

"Het is niet de eerste keer dat de Tour wordt geconfronteerd met dingen van buiten het sportveld", zegt de Rotterdamse schrijver. Hij herinnert zich bijvoorbeeld dat Baskische separatisten in de jaren 70 weleens een auto opbliezen tijdens de Tour. "Maar dat was allemaal puur kinderspel in vergelijking met wat gisteren is gebeurd."
Ouwerkerk denkt dat ook de Tour doelwit zou kunnen worden. "Als mensen op de boulevard in Nice kwetsbaar zijn, dan zijn renners in de Tour de France dat net zo goed'', zegt hij.
"Het is ook tijdens Frankrijk-Duitsland gebeurd", verwijst hij naar de aanslagen van vorig jaar in Parijs, waarbij ook het voetbalstadion waar op dat moment een wedstrijd werd gespeeld, doelwit was.

'Iedere Fransman kent de Promenade des Anglais'

De plaats waar een terrorist donderdagavond minsten 84 mensen om het leven bracht door met een vrachtwagen door het publiek te rijden, is de wielerjournalist welbekend. "Iedere Fransman kent de Promenade des Anglais. Voor veel mensen is het een soort luxe tweede thuis waar in principe alleen maar feest wordt gevierd." Bijvoorbeeld tijdens de finish van Parijs-Nice.