nieuws

Cel en werkstraf voor politieman die huurauto beschoot

De arrestatie van de 'verdachten' in 2013
De arrestatie van de 'verdachten' in 2013
Een oud-politieman die in 2013 in Schiedam ten onrechte op een huurauto schoot en daar vervolgens over loog, moet een half jaar de cel in. Daarnaast krijgt hij een halfjaar voorwaardelijke celstraf en moet hij 240 uur werkstraf doen, bepaalde het gerechtshof in Den Haag vrijdag.
De straf valt lager uit dan in eerste aanleg: de rechtbank veroordeelde de agent tot anderhalf jaar cel. Het hof oordeelt echter dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was vanwege "privé- en werkomstandigheden''. Hij werd bovendien oneervol ontslagen door de Politie Eenheid Rotterdam en verloor daardoor ook zijn pensioenrechten.

Inzittenden onschuldig

De politieman beschoot in 2013 een auto waarvan hij en zijn collega dachten dat hij was gestolen. Dat bleek na arrestatie van de twee inzittenden niet het geval: het ging om een huurauto en de twee waren volstrekt onschuldig. Ook een andere auto werd geraakt.
De agenten vergisten zich, doordat de auto van een huurbedrijf afkomstig was dat ook zogeheten lokauto's aan de politie verhuurt. Maar ze hadden volgens de gebruikelijke instructies niet zomaar zelf tot actie over mogen gaan en al helemaal niet mogen schieten toen de auto wegreed.

Verhaal verzonnen

Toen ze hun fout ontdekten, verzonnen de agenten dat de auto op hen was ingereden. Beiden werden veroordeeld en ontslagen bij de Politie Eenheid Rotterdam. De tweede politieman ging niet in hoger beroep.
"Slechts door toeval zijn de twee niets vermoedende inzittenden van de auto niet gedood of gewond geraakt", stelt het Haagse gerechtshof.
De rechtbank had eerder opgemerkt dat het voor omstanders ''een liquidatie leek", omdat de politiemensen niet als zodanig herkenbaar waren.