nieuws

Franse vlag weer halfstok, Rotterdam condoleert Nice

Opnieuw hangt na een bloedige aanslag de Franse vlag halfstok bij het stadhuis in Rotterdam en andere steden. Nog maar acht maanden geleden hing de Franse driekleur hier ook al uit medeleven halfstok, toen als reactie op de aanslagen in Parijs.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn ambtgenoot in Nice en de voorzitter van het departement waar de stad bij hoort een condoleancebrief gestuurd. "Hierin betuigt hij namens alle Rotterdammers medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers, de inwoners van Nice en de Fransen", liet de gemeente weten.
In Frankrijk zelf hangen de vlaggen op alle overheidsgebouwen drie dagen halfstok. Het land is in nationale rouw na de aanslag in Nice, waar donderdagavond minstens 84 mensen om het leven kwamen toen een terrorist met een vrachtwagen door de menigte ploegde op de Boulevard des Anglais en vervolgens begon te schieten. Op de promenade was net een vuurwerkshow geweest vanwege de nationale feestdag.

Evenementen

De aanslag in Frankrijk zal ook gevolgen hebben voor evenementen in Nederland. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zei vrijdag dat gemeenten en veiligheidsdiensten "opnieuw moeten kijken" naar de beveiliging. Wat dat concreet betekent, moet nog blijken.
Akerboom noemde concreet de Nijmeegse Vierdaagse, die volgende week wordt gehouden. In Rotterdam staat over twee weken het Zomercarnaval op het programma. Organisator Guus Dutrieux van het Zomercarnaval zegt de veiligheidssituatie dagelijks af te wegen, maar geen signalen voor een verhoogde dreiging te hebben ontvangen.

Istanbul

Amper twee weken geleden hing aan een vlaggenmast van het Rotterdamse stadhuis een Turkse vlag halfstok, na de dodelijke aanslag op de luchthaven van Istanbul.